Exposities Reuzenarbeid

Wilt u de REUZENfoto's in het echt zien?

In het landschap en bij bouwplaatsen zullen gigantische foto’s van Reuzenarbeid op doeken of billboards verschijnen. 

In een aantal musea worden exposities en tentoonstellingen georganiseerd met een introductiefilm en een selectie van de REUZENfoto's.


Kijk hieronder welke exposities er op dit moment te bezichtigen zijn.

Reuzenarbeid voor de koningin

Walburgiskerk, Zutphen
8 december 2021 t/m 22 maart 2022
 

Ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van kroonprinses Amalia presenteren de Walburgis Kerk en Musea Zutphen een bijzondere tentoonstelling: Reuzenarbeid voor de koningin. 

In Musea Zutphen is voor het eerst voor het publiek de kunstkast te zien die koningin Emma - de populaire voorouder van Amalia – kreeg toen ze op twintigjarige leeftijd koningin werd. Het is een fraai staaltje vakmanschap van de toen wereldberoemde en vooral in de Verenigde Staten zeer op handen gedragen Luigi Frullini (1839-1897), een Italiaans beeldhouwer die zich toelegde op pronkerige, monumentale meubelstukken in Victoriaanse stijl. De kast bevat het Vaderlandsch Album, een verzameling van 434 werken van Nederlandse geleerden, letterkundigen en kunstenaars in tien portefeuilles. Met dit geschenk hoopten enkele notabelen dat de jonge koningin spoedig vertrouwd zou raken met het koninkrijk van haar echtgenoot, Willem III.

De Walburgis Kerk toont een selectie van de inhoud, bijzondere foto’s van waterbouwkundige werken en de aanleg van spoorwegen, waaronder de eerste landschapsfoto van Nederland gemaakt van Sluis Willem III te Amsterdam. De foto’s geven geweldig het reuzenwerk weer wat toen is verricht. Nederland moderniseerde vervolgens in rap tempo. Onverbloemd is de negentiende eeuw vastgelegd. Beter dan welke schilder ook gaven deze vrijwel onbekende fotografen de mensen en de sociale verhoudingen weer, de werktuigen, het nog lege landschap, de armoede en de dadendrang, de daadkracht van vernieuwing. Opeens besef je hoe Nederland er in die tijd en de tijd daarvoor er werkelijk uit zag. De foto’s brengen de negentiende eeuw opeens heel dichtbij.

Op 24 mei 1861 – nu 160 jaar geleden – legde koning Willem III de eerste steen voor de IJsselburg bij Zutphen. Hiermee luidde hij de aanleg van spoorwegen door de Staat in. Musea Zutphen heeft de prachtig troffel, hamer en zilveren cementbak die hij hierbij gebruikte in permanent bruikleen gekregen van het Rijksmuseum te Amsterdam. Ze zijn bij de kast uitgestald.

Reuzenarbeid voor de koningin is tot en met 22 maart 2022 te zien in de Walburgiskerk te Zutphen. 

Voor meer informatie en openingstijden: